Великодній передзвін у художній літературі

Напередодні Великодня давайте згадаємо кілька книг, дія або персонажі яких мають стосунок до біблійського тексту про воскресіння Господнє. Звичайно, назвати всі ми просто не зможемо, але деякі пригадаємо. І почнемо ми, як годиться, з безсмертної класики.

Булгаков"Майстер і Маргарита". Це історія, яка починається взяттям під варту мандрівного проповідника Ієшуа Га-Ноцрі, його допитів та розмов з Понтієм Пилатом, а завершується новою зустріччю прокуратора з воскреслим філософом на омріяній і вистражданій місячній дорозі.

Увідомій трагедіїГете "Фауст"саме великодній передзвін зупиняє Фауста, який вже було підніс до уст келих з отрутою. Фауст не вкоротив собі віку, як задумував. Навпаки, як ми знаємо, він фактично переродився.

Нечуй-Левицький «Кайдашева сім’я». Тут баба Палажка, яка щороку ходила до Києва паску їсти, звела з дому Мелашку. Описуються великодні звичаї українців - наприклад, з’їсти 12 пасок, щоб мати здоров’я на цілий рік

Леонід Андрєєв "Іуда Іскаріот". Андрєєв не зовсім традиційно описує мотиви поведінки та вчинку Іуди, його стосунки з Учителем та іншими апостолами, дещо по-своєму розставляє акценти. Словом, "Іуда Іскаріот" - це книга, розповісти про яку неможливо, якщо самостійно і вдумливо її не прочитати.

Оповідання"30 срібняків" Сигізмунда Кржижановського, майстра малої прози, який народився і навчався в Києві і на сьогодні все ще залишається несправедливо забутим і недооціненим. Це історія срібняків Іуди. Заплямовані невинною кров’ю, вони і досі, можливо, перебувають поруч з нами, мандруючи світом і примножуючи жадобу, злобу і смерть.

І, нарешті, трішки гумору від Степана Руданського.

Несе мужик у ночовках
Додому свячене:
Яйця, паску, і ковбаси,
Й порося печене.
І порося, як підсвинок,
Та ще й з хроном в роті.
Несе, бідний, та й спіткнувся
У самім болоті.
І схибнулись нові ночви,
Затряслось свячене,
І в болото покотилось
Порося печене.
Глянув мужик на болото,
Посвистав до лиха,
Одвернувся, набік плюнув
Та й промовив стиха:
«Та свиня таки свинею!
Правду кажуть люди:
Святи її, хрести її —
Все свинею буде!»

Кiлькiсть переглядiв: 286

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.