«Прийшов Спас – іде літо від нас!» Рубрика: «З діда-прадіда велося…»

У серпні, з давніх-давен, українці відзначають три Спаса – Медовий, Яблучний і Горіховий. 14 серпня - свято Першого Спаса, Спаса на воді, Медового Спаса або Маковія. Ще цей день називають Макотрусом, бо збирають вже доспілий мак з нового врожаю і святять у церкві.

Чекали приходу Маковія і пасічники. За декілька днів до свята кожен бджоляр «підрізав бджоли» - вирішував скільки треба меду залишити бджілкам, щоб ті змогли спокійно перезимувати, а решту – забирав собі, бо вважалось, що від цього дня бджоли вже не дають меду. Тим медом пригощали сусідів, родичів, дітей і, обов'язково, бідних людей.

Традиційною стравою на свято були «макові шулики» - пряники з пшеничного борошна замішані на молоці чи сметані, поламані і щедро политі медовою ситою з тертим маком. За іншими джерелами - «шулики» були пісною стравою, адже, у день Медового Спасу традиційно починається Успенський піст, що триває аж до Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня). Ще годилося куштувати макові млинці, вареники, бабку з маком, з’їсти ложку меду і запити трьома ковтками води, щоб бажання здійснилося.

В цей день набирали різної пашні, букетики-маковійчики з різних квітів трав, та голівок маку, обов’язково брали мед і несли до церкви святити. Посвячене зерно змішували і засівали весною поля, «щоб Бог родив гарний хліб», обсипали корів з телятами від порчі. З чорнобривців та васильків робили відвар та купали хворих дітей, хвору худобу поїли відваром з трав, а освячений мак розсипали на городі для гарного врожаю та перед порогом дому, де мешкала породілля. Від відьом, за повір’ям, обсипали будинок свяченим диким маком-видюком.

А ще, на Маковія, у давнину, святили воду в річках і озерах та купалися. Саме тому його іноді називають мокрий Спас, або Спас на воді.

Справжнім символом свята були букети-обереги – Маковійчики, та про це, в наступній публікації.

Кiлькiсть переглядiв: 36

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.